Vital Care Συμβουλές Διατροφής
Όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία, τόσο πιο πολύ επηρεάζει την υγεία ο τρόπος ζωής μας. Το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής μας, προλαμβάνοντας την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Τα μικροθρεπτικά συστατικά και η εξισορρόπηση των επιπέδων ενέργειας παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Μερικές μικρές μόνο αλλαγές μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να ξεκινήσετε:
 • Το λάχανο κάνει καλό! Καταναλώστε τακτικά πολλά εποχιακά είδη (λαχανίδα, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, λάχανο Σαβοΐας, κόκκινο λάχανο, κινέζικο λάχανο), καθώς περιέχουν ουσίες που υποστηρίζουν την ηπατική λειτουργία, βοηθούν στην αποτοξίνωση και προλαμβάνουν πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.
 • Ο λιναρόσπορος βοηθά. Εμπλουτίστε με αυτόν το πρωινό σας μούσλι ή τα υπόλοιπα γεύματά σας. Καταναλώστε 2-3 κουταλιές της σούπας την ημέρα, για να υποστηρίξετε τη διαδικασία της πέψης, την αρτηριακή πίεση και την εντερική χλωρίδα.
 • Το παντζάρι σε οποιαδήποτε μορφή (σαλάτα, χυμό ή λαχανικό), μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας, ενώ επιφέρει θετικές επιπτώσεις στη λειτουργία των αγγείων.
 • Τα λιπαρά θαλασσινά ψάρια κάνουν καλό. Ο σολομός και το σκουμπρί διατηρούν την καρδιά και τα αγγεία σας σε καλή κατάσταση, αρκεί να τα καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα.
 • Τα μούρα είναι θαυματουργά, καθώς περιέχουν πολλά ενεργά συστατικά, τα οποία επιφέρουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα. Καταναλώστε 2 χούφτες μούρα την ημέρα.
 • Καταναλώστε διαφορετικούς ξηρούς καρπούς κάθε μέρα. Δοκιμάστε καρύδια, φουντούκια, καρπούς μακαντέμια, φιστίκια, αμύγδαλα κλπ., και υποστηρίξτε τη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του παγκρέατος.
 • Φροντίστε για την υγιεινή σας διατροφή. Καταναλώστε τακτικά λιπαρά θαλασσινά ψάρια. Ο σολομός και το σκουμπρί διατηρούν την καρδιά και τα αγγεία σας σε καλή κατάσταση, αρκεί να τα καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα. Το παντζάρι σε οποιαδήποτε μορφή (σαλάτα, χυμό ή λαχανικό), μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας, ενώ επιφέρει θετικές επιπτώσεις στη λειτουργία των αγγείων.
Οι ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Έχουν εξαιρετική προληπτική δράση, καθώς παρέχουν ασφάλεια, μειώνουν το στρες και μας δίνουν χαρά. Σε όλα τα στάδια της ζωής, οι ανθρώπινες σχέσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και στην υψηλή ποιότητα ζωής. Ο χρόνος που περνάμε με τον εαυτό μας είναι επίσης σημαντικός. Οι ήσυχοι περίπατοι, ο διαλογισμός, η ενασχόληση με την τέχνη ή τη μουσική, το διάβασμα ή απλά η χαλάρωση: ο σωστός συνδυασμός αυτών των δραστηριοτήτων είναι ευεργετικός. Ακολουθούν μερικές προτάσεις:
 • Μια αληθινή φιλία μεταξύ ανδρών είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Ελάτε σε επαφή με παλιούς φίλους, συναδέλφους ή την παρέα σας.
 • Οι γυναίκες διατηρούν επίσης στενές φιλικές σχέσεις, οι οποίες προσφέρουν συζήτηση, γέλιο, υποστήριξη. Οι τακτικές συναντήσεις με τις φίλες σας αποτελούν πηγή σταθερότητας και ανανέωσης.
 • Πάρτε χρόνο για τους δικούς σας ανθρώπους. Οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται φροντίδα και ποιοτικό χρόνο: είτε πηγαίνετε στο αγαπημένο σας εστιατόριο, στον κινηματογράφο, στη φύση είτε κοιτάζετε μαζί παλιές φωτογραφίες.
 • Φροντίστε τη σχέση σας με τον εαυτό σας. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα χαλαρωτικό μασάζ, ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα καινούριο ρούχο ή κάτι που επιθυμείτε εδώ και καιρό. Χαρίστε το στον εαυτό σας και απολαύστε το στο έπακρο.
 • Χαρείτε τη στιγμή. Μην αφήνετε άλλα πράγματα να σας αποσπούν την προσοχή. Αφιερώστε στους άλλους ανθρώπους, στη φύση ή στο φαγητό σας περισσότερη προσοχή.
 • Φροντίστε τη σχέση σας με τον εαυτό σας. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα χαλαρωτικό μασάζ, ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα καινούριο ρούχο ή κάτι που επιθυμείτε εδώ και καιρό. Χαρίστε το στον εαυτό σας και απολαύστε το στο έπακρο. Χαρείτε τη στιγμή. Αφιερώστε στους άλλους ανθρώπους, στη φύση ή στο φαγητό σας περισσότερη προσοχή.

Η σωματική άσκηση είναι το ελιξήριο της νεότητας. Είτε προτιμάτε τη μέτρια άσκηση, όπως το περπάτημα, την κηπουρική ή τη χαλαρή ποδηλασία, ή τις πιο απαιτητικές μορφές άσκησης, όπως το τρέξιμο ή την πεζοπορία, η καθημερινή σωματική άσκηση σας βοηθά να διατηρείστε σε φόρμα. Βρείτε χρόνο για να την εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Η άσκηση βοηθά τις αρθρώσεις, δυναμώνει την καρδιά και βελτιώνει ακόμα και την ψυχική μας κατάσταση. Δεν έχει σημασία ποια μορφή άσκησης επιλέγετε, αρκεί να το απολαμβάνετε και να την εκτελείτε τακτικά. Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

 • Περπατήστε – με ή χωρίς μπαστούνι για περπάτημα. Το γρήγορο περπάτημα σας ωφελεί σε κάθε ηλικία, ενώ αποτελεί μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης.
 • Κάτω τους ώμους. Τραβήξτε τους ώμους προς τα κάτω αρκετές φορές και κρατήστε τους κάτω για 5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε τους και απολαύστε τη μοναδική αίσθηση χαλάρωσης.
 • Κινήστε τις αρθρώσεις σας. Όταν σηκώνεστε, περιστρέψτε τις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών 4 φορές με κυκλικές κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Η κίνηση αυτή θρέφει και λιπαίνει τις αρθρώσεις σας.
 • Χαλαρώστε τον κορμό. 3 φορές την ημέρα, σκύψτε μπροστά το πάνω μέρος του σώματος και χαλαρώστε για μερικά λεπτά σ’ αυτή τη στάση. Σηκωθείτε αργά.
 • Η ποδηλασία σας ωφελεί, καθώς χαλαρώνει τη λεκάνη και το κάτω μέρος της πλάτης. Βγείτε συχνά για μια σύντομη ή και μεγάλη βόλτα με το ποδήλατο.
 • Η ήπια yoga κάνει καλό. Οι απλές ασκήσεις yoga βοηθούν στη διατήρηση της ευκαμψίας του συνδετικού ιστού και των μυών. Ξεκινήστε με ένα δοκιμαστικό μάθημα σε ένα στούντιο yoga.
 • Η άσκηση είναι το καλύτερο μέσο αντιγήρανσης! Ξεκινήστε την ποδηλασία. Η ποδηλασία είναι μια ήπια μορφή άσκησης στον καθαρό αέρα, η οποία χαλαρώνει τη λεκάνη και το κάτω μέρος της πλάτης. Βγείτε συχνά για μια σύντομη ή και μεγάλη βόλτα με το ποδήλατο.
Αρέσει σε %d bloggers: